Voor het voetlicht - Pamela van Deenen

Voor het voetlicht - Pamela van Deenen

“Wat leuk; ik mag ook!” was mijn eerste gedachte toen ik van het regiobestuur de vraag kreeg om in de rubriek ‘Voor het voetlicht’ te staan. Deze rubriek wordt ingevuld door leden zodat wij elkaar iets beter leren kennen. En nu mag ik: ik ben Pamela van Deenen en ik ben lid sinds 2010 en heb inmiddels al aardig wat bijeenkomsten bijgewoond. Vanuit mijn eigen bedrijf ProfSupport ondersteun ik particulieren naar een ontrommeld huis en/of geordende administratie en bied ik secretariële en organisatorische oplossingen voor bedrijven. Ik ondersteun hen in geval van ziekte, zwangerschap-, en vakantieverlof of gewoon bij (tijdelijke) drukte. En dat doe ik met veel plezier!

Het begin

Vraag 1: waar ben ik begonnen, wat heb ik bereikt?
Oef, dat is al een tijdje geleden. Ooit wilde ik graag werken in de verpleging, op de babyafdeling het liefst. Maar mijn wens om te gaan werken was uiteindelijk groter dan het halen van dat diploma. Ergens bleven zorg gerelateerde werkzaamheden mij trekken dus ging ik in de thuiszorg werken. Dat was mooi en dankbaar werk maar betaalde toen al slecht. Ik was er al snel achter dat ik voor een hoger salaris beter op kantoor kon werken. Dus ben ik office-gerelateerde cursussen gaan doen en nam ontslag zodra ik de papiertjes daarvan binnen had. Een week later zat ik op kantoor. Achter de receptiebalie. Superleuk werk maar ik wilde meer: dus Schoevers gedaan en ik kon bij een volgende werkgever doorstromen naar een directie- en managementondersteunersfunctie. Dit was het voor mij: wat een leuk werk! Het bedrijf waar ik werkte, groeide snel en mijn taken en verantwoordelijkheden groeiden mee. Toen ik daar in 2009 weg ging, was ik Coördinating Secretary van de Sales & Marketing Director. Een superleuke functie waarin ik veel van mijzelf kwijt kon.
Helaas werd er gereorganiseerd, verdween de managementlaag waar ik voor werkte en hield mijn functie op te bestaan. En waar ik nooit de ambitie had om zelf te gaan ondernemen, ik deed het toch! Want ik wilde graag op niveau blijven werken maar dat was lastig als je minder dan 36 uur wilde werken tijdens kantooruren. Ik was al jaren aan het ‘nieuwe werken’ gewend en alleen tijdens kantoortijden kunnen werken, vond ik te beperkend. Als ZP-er (Zelfstandig Professional) is er een hele nieuwe wereld voor mij open gegaan; ik heb geweldige mensen ontmoet, veel geleerd en ik sta veel blijer in het leven nu ik ook mijn andere eigenschappen mag benutten, waarvan coaching er 1 is.

Wie zijn mijn leermeesters?
Ik heb altijd graag gelezen. Romans maar ook ‘leerzame’ boeken. Boeken waar ik in de diverse fasen van mijn leven veel van geleerd heb zijn: ‘Situationeel leiderschap en de One Minute Manager’ van Kenneth Blanchard en ‘Ik ben okee, jij bent een sukkel’ van Berthold Gunster. Beide boeken hebben mij inzichten gegeven in hoe anders te kijken naar situaties in mijn leven. En belangrijker nog: naar de mensen in mijn leven. Berthold Gunster trekt trouwens momenteel langs de theaters met zijn programma ‘Omdenken’. Een aanrader!

Het beste advies ooit gekregen heb, …
… is: probeer te vertrouwen op wat er is maar jij nu nog niet kan zien. Dat geldt voor alle mooie dingen die ik graag op mijn pad zie maar waarvan ik vind dat ik er eerst heel erg hard aan moet werken om deze te bereiken. Soms is erop vertrouwen dat ‘het er is’ al voldoende en komt het aan op geduld.

Wie zou ik graag ontmoeten?
Ik zou graag eens een kopje thee drinken met Annemarie van Gaal. Ik heb diverse lezingen van haar mogen bijwonen en haar al eens kort gesproken. Maar rustig met dat kopje thee of koffie praten over ondernemerschap en de verschillende zienswijzen erop, lijkt mij heel gezellig en leerzaam. 

Mijn favoriete boek
… is op afstand van alle andere een hele serie boeken: ‘De Reiziger’ van Diana Gabaldon. Engelse hoofdpersoon Claire uit de 1940-er jaren komt door een ‘ongelukje’ terecht in de 1740-er jaren toen de Engelsen nog vochten tegen de Schotten. En wat haar dan allemaal overkomt... kun je het beste lekker zelf gaan lezen!

Nog een paar vragen

Mijn grootste ergernis…
… vind ik lastig te benoemen. Ik erger mij regelmatig maar dat gaat dan om futiliteiten en dat ben ik die ergernis weer net zo snel weer kwijt als hij op kwam. En dan dus echt kwijt hè!

Over vijf jaar…
… is het inhuren van een Opruimcoach heel gewoon geworden. Hoop ik! Want waar het inmiddels heel logisch is in Nederland om iemand te hebben die je helpt je huis schoon te houden, is dat voor hulp bij het overzicht leveren in huis en gezinsadministratie nog lang niet het geval. Sterker nog: men schaamt zich er vaak voor om hulp in te roepen terwijl 30% van de Nederlanders nooit geleerd heeft hoe je de boel opgeruimd houdt. Ik hoop dat die taboe over 5 jaar minder groot is. Ik zal in ieder geval mijn best doen om dit taboe te doorbreken. En ondertussen ben ik nog steeds lekker aan het werk via freelance kantooropdrachten.

Waarom ik lid ben geworden van de NVD?
Ik werd eind 2009 door Inge Oosterom van Adecco Top Secretaries uitgenodigd om een bijeenkomst bij te wonen. De sfeer tijdens die bijeenkomst was als een warm bad. Hier wilde ik deel van blijven uit maken. En nu 4 jaar later is het nog steeds gezellig en heb ik al veel opgestoken tijdens de diverse workshops. Ik blijf nog even!

Pamela van Deenen, ProfSupport, www.ProfSupport.net