Verslag bijeenkomst 4 september 2018

Verslag bijeenkomst 4 september 2018

Op dinsdag 4 september zijn we te gast bij de Diergaarde Blijdorp te Rotterdam. Lees hieronder het verslag dat door één van onze leden, Lisette Niks, is gemaakt.
 

Nazomeren

Op 4 september race ik van het ene leuke gesprek naar het andere en aan het einde van dag ontmoet ik na een lange warme zomer mijn collega’s van de NVD in Blijdorp. Het is letterlijk en figuurlijk een warm weerzien.
Er staat al iemand bij de poort om me dwars door het Oceanium heen te begeleiden naar de Haaienzaal. Onderweg kijk ik mijn ogen uit en ik zou het liefst een duik nemen in de haaientunnel om mee te doen aan het prachtige vissenspel. Helaas, dat zit er vandaag niet in maar we mogen wel met z’n allen van bovenaf in het haaienbad kijken. Een knots van een schildpad komt voorbij met een grote haai in zijn kielzog. Het is een prachtig gezicht.

Steven Fontein, sales manager, vertelt ons het een en ander over de historie van de diergaarde, zoals het bombardement in de tweede wereldoorlog en hoe Blijdorp daarna met een architectonisch plan is ontwikkeld en uitgegroeid tot wat het heden ten dage is.
Toen een aantal jaren geleden de subsidiekraan dicht ging had dit grote gevolgen voor de diergaarde. Veel mensen verloren hun baan en hoe geef je in hemelsnaam al die dieren te eten? Per jaar hebben de dieren nogal wat nodig: zo’n 11.000 kg haring, 18.000 kg zoetwatervis, 16.000 kg andijvie 15.000 kg vlees en nog veel meer. Blijdorp is zich gaan richten op sponsoren maar zoekt ook duurzame samenwerking op het gebied van inkoop van het dierenvoedsel en andere zaken zoals zonnepanelen voor energieopwekking.
Een andere belangrijke pijler werd educatie en als je dan toch grote groepen kinderen ontvangt dan is de volgende stap snel gezet. Blijdorp als unieke locatie voor het bedrijfsevenement, maar wel met respect voor de dieren waarin duurzaamheid, bewustwording en de verbinding met de natuur centraal staan.
Het is een prachtige avond waarbij we niet alleen de zalen te zien krijgen, maar ook de buitenmogelijkheden kunnen bekijken. Onderweg zien we dieren die rustig zitten te eten verbaasd opkijken. Het is toch al sluitingstijd geweest? De wandeling brengt ons via de fleurige vlindertuin en de olifanten naar de bekende Rivierahal en Sterrenzaal waar we konden proeven wat de catering te bieden heeft. Tijdens de proeverij neemt een van de oppassers het woord en vertelt vol passie over zijn ijsberen en het WNF ijsberenonderzoekscentrum in Spitsbergen waar Blijdorp een bijdrage aan levert.
Samen sta je sterker, maar van samenwerking tussen ijsberen is geen sprake. Zij zijn vooral solistisch van aard. De les die wij van de ijsbeer kunnen leren, is dat je best af en toe eens je eigen zin kan doen. Met een goed gevoel en nieuwe leuke ontmoetingen met mens en dier ga ik naar huis.
Blijdorp, een moderne dierentuin waar je blij van wordt!