Adellijke dames

Adellijke dames

Waar in de geschiedschrijving uitsluitend hoofdrollen zijn weggelegd voor mannen, zo is vanavond het spotlicht op de Adellijke dames van Rosendael gericht! Vanavond gaan wij de geschiedenis van kasteel Rosendael vanuit het perspectief van de vrouwelijke bewoners beleven!

Wij zijn vanavond te gast in Kasteel Rosendael.

Programma

Het programma voor deze avond ziet er als volgt uit:
17.30 uur        Ontvangst deelnemers workshop met een klein hapje en drankje
18.00 uur        Welkomstwoord door regiobestuurder Elise Bloem
18.05 uur        Introductie & welkom door Kitty Cloo (kasteelmanager) met
                         rondleiding
19.00 uur        Warme hap
20.15 uur        Lezing 'Adellijke invloedrijke Gelderse dames'
21.00 uur        Borrel
21.45 uur        Einde bijeenkomst 

Workshop Vrouwen van Rosendael

‘Vrouwen van Rosendael’
In de geschiedschrijving spelen mannen de hoofdrol, vrouwen worden er slechts zijdelings bij betrokken. Ook in de geschiedschrijving van Rosendael zijn het altijd de mannen wiens functies vermeld worden en die opdracht geven tot veranderingen in het huis. Over de invloed die de vrouwen hierop hebben gehad is weinig bekend, daar werd dan ook niet of nauwelijks over geschreven. In deze presentatie en de rondleiding staan nu eens de vrouwen van Rosendael centraal.

Wij zullen de hertoginnen van Gelre ontmoeten en wordt het belang van politieke huwelijken besproken. Ook strategische huwelijken hebben plaatsgevonden, zoals met rijke vrouwen en tussen neef en nicht, met alle gevolgen van dien. We komen sterke vrouwen tegen die de verantwoordelijkheden van hun echtgenoten overnemen, vrouwen die via voorgeschreven ceremonies hun erfenis aanvaarden en vrouwen die al vroeg hun kinderen verliezen. Tenslotte worden de dienstbare vrouwen, het personeel, niet vergeten. Kortom wij zullen de geschiedenis van kasteel Rosendael vanuit het perspectief van de vrouwelijke bewoners gaan beleven.

Oranjerie

Locatie

Landgoed Rosendael in het Gelderse Rozendaal, vlakbij Arnhem, heeft een rijke geschiedenis. Al sinds de middeleeuwen staat er op deze plek een kasteel die door de hertogen van Gelre is gebouwd. Daarvan is alleen de Donjon, de grootste ronde toren van Nederland, met vier meter dikke muren bewaard gebleven! 

Kasteel Rosendael geeft een mooi beeld van hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd. Er is een bijzondere collectie meubels, zilver en porselein te zien. Het park met de wereldberoemde bedriegertjes, schelpengalerij, theekoepel, vijvers en fonteinen trekt zelfs bezoekers vanuit het buitenland. In de historisch ingerichte vertrekken in het kasteel kun je een vergadering, brainstormsessie of andere bijeenkomst houden. Wij verzorgen graag voor jullie een exclusieve (thema)rondleiding in kasteel en/of park.

De Oranje-rie is eten, drinken en beleven. De Oranjerie met prachtig uitzicht op de rozentuin verzorgt lunches, borrels, recepties, diners, een congres of feest. Het is nog steeds een originele oranjerie. Dit betekent dat in de winter alle kuipplanten van het landgoed binnen staan en in de zomer wordt De Oranje-rie omgebouwd naar horeca locatie. We zijn elk jaar open van begin mei (10-05-2019) tot medio oktober. Gedurende het seizoen zijn wij van dinsdag t/m zondag geopend voor koffie, lunch of borrel. Ook kunt u De Oranje-rie exclusief huren voor een bijeenkomst. Kom en geniet van de relaxte omgeving met één van de mooiste terrassen van Nederland. 

Kosten en inschrijving

Ben je NVD-lid? Dan kun je je te zijner tijd aanmelden via de 'schrijf je in' button boven aan deze pagina. Houd je gebruikersgegevens bij de hand en kies één van de opties. Deelname geschiedt in volgorde van binnenkomst, waarbij leden en begunstigers uit de regio voorrang krijgen. Leden uit een andere regio hebben voorrang boven gasten en begunstigers. Let op! De aanmelding sluit op
7 mei 2019.

Kom kennismaken met de NVD, misschien is een lidmaatschap iets voor jou!
Directie- en managementondersteuners die lid willen worden van onze vereniging, zijn van harte welkom en kunnen zich als gast aanmelden via de 'schrijf je in' button boven aan deze pagina. Kies vervolgens voor 'registreren' en 'gast’. Als gast mag je maximaal twee bijeenkomsten bijwonen, daarna verwachten en hopen wij dat je lid wordt van onze vereniging. Besluit je tijdens een kennismakingsbijeenkomst lid te worden en teken je ter plaatse het inschrijfformulier? Dan ontvang je de eigen bijdrage van deze avond retour!

De eigen bijdrage bedraagt € 15,00 voor leden/begunstigers en € 20,00 voor gasten. Betaling uitsluitend via de bank op IBAN / Bankrekeningnummer
NL29 ABNA 0451645812 t.n.v. NVD Regio Gelderland, o.v.v. je naam en de datum van deze bijeenkomst. Na ontvangst van je betaling is je aanmelding pas definitief. Bij afmelding na 7 mei 2019 en bij no-show zijn we genoodzaakt de eigen bijdrage in rekening te brengen. Dit geldt ook voor gasten.

Contactpersoon voor deze bijeenkomst is Antoinette Evers, (06) 18 33 16 85. 

Sponsoren

Met dank aan onze sponsoren van vanavond:
 

De Oranje-rie
logo GLK-web