Adellijke dames

Adellijke dames

Locatie Landgoed Rosendael leent zich uitstekend om te reflecteren op de geschiedenis. Vanavond laten we ons inspireren door de adellijke dames van het kasteel. Kasteel Rosendael geeft een mooi beeld van hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd.

Tijdens de rondleiding vertellen de gidsen honderduit over de geschiedenis van het kasteel, dit keer vanuit het vrouwelijk perspectief. We horen over strategische huwelijken, vrouwen die de taken van hun man overnemen en het verdriet van kinderloosheid of kinderen die jong overlijden. Zo komt de geschiedenis tot leven, mede door de prachtige collectie meubels, zilver en porselein.

Na een goedverzorgde maaltijd in de Oranje-Rie is het tijd voor de lezing. Jorien Jas, curator bij Geldersch Landschap & Kasteelen, begint met een snelcursus over de adel in Nederland. Mocht je twijfelen, kun je bij de Hoge Raad van de Adel laten uitzoeken of je adellijke voorouders hebt. Je weet maar nooit … Zo niet? Dan zul je nooit ‘van adel’ worden.

Niet eens zo lang geleden waren huwelijken zakelijke contracten om de banden tussen families te versterken en landeigendom strategisch samen te voegen. Jorien vertelt levendig over Eleonora van Engeland, Maria van Gelre, Katherina van Kleef en Ada Torck. Voor veel bewoners was Landgoed Rosendael maar één van hun woonplaatsen. Inwonend personeel verzorgde het kasteel terwijl ander personeel als de secretarissen juist meereisde met de adellijke vrouwen. Geïnspireerd door deze sterke vrouwen, nemen we de tijd om elkaar te ontmoeten en zakelijke banden te smeden. 

Sponsoren

Met dank aan onze sponsoren van vanavond:
- de Oranje-Rie van Landgoed Rosendael
- Geldersch Landschap & Kasteelen