Terugblik op de Basistraining finance for non financials

Terugblik op de Basistraining finance for non financials

Een serieuze start voor regio Zuid-Holland met een basistraining Finance voor non financials.. Toch waren er nog 17 deelnemers afgereisd naar Leiden, waaronder een aantal leden uit de aangrenzende regio's. Dit is voor onze regio een mooie score, 30%!
Er werd gestart met een rondleiding door de locatie, het City Resort Hotel te Leiden. Een mooi nieuw hotel, gelegen pal naast het station van Leiden. Het hotel heeft de mogelijkheid voor het organiseren van grote bijeenkomsten, maar ook de beschikking over kleine vergaderzalen. En zoals de naam al doet vermoeden veel aandacht voor gezond vergaderen.Ook ruimschoots sportfaciliteiten aanwezig. 

Welke begrippen kwamen aan bod?

Het werd een interessante avond. De heerKees de Jong, onze trainer van de avond, legde in rap tempo en aan de hand van aansprekelijke voorbeelden de basisbegrippen van financieel management uit. De deelnemers hadden van te voren een syllabus "Kernbegrippen" ontvangen, zodat je goed voorbereid aan de avond kon beginnen. Begrippen zoals vlottende activa en vaste activa. Natuurlijk is het bekend, maar het was toch weer verhelderend om de uitleg nog een keer te horen wat nu het verschil  tussen de twee is. Uitgebreid werd er stil gestaan bij de balans van een bedrijf. Wat is een enkelvoudige balans en hoe zit het nu met de geconsolideerd balans. Waarom gebruikt men tegenwoordig meer de termen baten en lasten ipv uitgaven en ontvangst.
 

ontvangsten

Ook aan de inwendige mens werd gedacht!

De workshop werd onderbroken voor een diner op de bovenste etage van City Resort Hotel, de locatie waar wij te gast waren. Aan een leuk gedekte tafel werden wij getrakteerd op een lekker soepje en keuze uit pastaschotel of kipsaté en heerlijk toetje toe met kopje koffie. 
Na de pauze ging de workshop met hetzelfde tempo door. Wat komt er allemaal bij kijken om een jaarrekening goed te doorgronden. Duidelijk werd wel dat er veel "weggewerkt" kan worden in een boekhouding.
En uiteraard  ook aandacht voor de veel gebruikte termen van CAPEX (investeringsuitgaven), OPEX (operationele kosten). Voor managers altijd weer een discussie wellke kosten onder welke term kunnen wegschrijven. 
Tot slot de begrippen EBIT EBITA en EBITDA. Alle drie te maken met de winst- en verliesrekening. Na zoveel informatie hebben wij het punt van verzadiging bereikt! Het was een mooie en leerzame avond!