Terugblik bedrijfsbezoek aan Twente Milieu, schoon, gezond en fris!

Terugblik bedrijfsbezoek aan Twente Milieu, schoon, gezond en fris!

Wat voelden we ons welkom bij Twente Milieu N.V. en wat een activiteit in het bedrijf dat veel verder gaat dan het ophalen van huishoudelijk afval alleen. Lees snel verder voor het verslag van dit bedrijfsbezoek.

Presentaties over Twente Milieu en Buurtonderhoud

Bij de opening werd Ingrid Beumers in het zonnetje gezet omdat zij 5 jaar lid is van de NVD. Daarna gingen we snel door met de presentatie over Twente Milieu door Bas Assink en de presentatie over Buurtonderhoud door Ben Blokhuis. 
Twente Milieu is werkzaam in 8 Twentse gemeenten: Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal en Haaksbergen. De oorspronkelijke kerntaak is het inzamelen van huishoudelijk afval. Deze kerntaak is inmiddels uitgebreid met het beheer van afvalstromen en het beheer van de openbare ruimte. Met 350 betrokken en gedreven medewerkers, waarvan het merendeel werkzaam is in de buitendienst, is Twente Milieu dagelijks zichtbaar en herkenbaar aanwezig in de leefomgeving van bijna 500.000 inwoners van Twente. De slogan ‘schoon, gezond en fris’ krijgt door de inzet van Twente Milieu daadwerkelijk vorm in de leefomgeving van de bewoners uit de aandeelhoudende gemeenten. Twente Milieu ontzorgt op het gebied van afval en voert veel taken uit in het beheer van de openbare ruimte. Ook als het gaat om de afhandeling van vragen/klachten en de inzet van communicatie en educatie. Daarnaast geeft Twente Milieu advies over gemeentelijk beleid en wordt een bijdrage geleverd aan het milieubewustzijn en de duurzaamheiddoelstellingen in de regio.

Educatie met als doel te komen tot een afvalloze maatschappij in 2030

Twente Milieu doet heel veel aan educatie onder het mom van 'jong geleerd is oud gedaan'. Zo worden basisscholen bezocht om leerlingen bewust te maken van het milieu en hoe belangrijk het is om afval goed te scheiden. Via de website kan materiaal worden gevonden voor het geven van spreekbeurten. Twente Milieu heeft als doelstelling om in 2013 te komen tot een afvalloze maatschappij. Concreet betekent dit dat het de bedoeling is dat in 2030 maximaal 50 kilo huishoudelijk afval per inwoner, per jaar wordt aangeboden. Om dit te kunnen bereiken wordt ook een inspanning van de verpakkingsindustrie en gemeenten verwacht. Een voorbeeld hiervan is de heffing van statiegeld op plastic flesjes. Ook is Twente Milieu erg afhankelijk van het politieke klimaat; de uitkomsten van de gemeentelijke verkiezingen op 21 maart worden dan ook op de voet gevolgd. Na de presentaties worden de heren hartelijk bedankt met een bierpakketje. Ook wordt onze contactpersoon Jolanda Boom hartelijk bedankt met een lekkere snoeppot.

Aanhanger van een schoon milieu

Na de presentaties was het de hoogste tijd voor de rondleiding. We werden verdeeld in 2 groepen o.l.v. 2 heren van Twente Milieu. Het bleek dat alle medewerkers op de hoogte waren van onze komst. En wat leuk om te zien dat ook jonge vrouwen kiezen voor een baan in de techniek; als stagiaire onderhoudsmonteur vrachtwagens nog wel. Ook biedt Twente Milieu kansen aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt door het aanbieden van een speciaal leerwerktraject in samenwerking met ROC Twente. Het doel is dat deze jongeren na het behalen van MBO-1 voor een deel kunnen doorstromen in het bedrijf c.q. kunnen solliciteren bij een extern bedrijf. 

Twente Milieu is gestart met een nieuwe project 'Aanhanger van een schoon milieu'. Zes zwerfafvalaanhangers worden beschikbaar gesteld aan inwoners c.q. verenigingen, scholen van de gemeenten waarin Twente Milieu werkzaam is. Inwoners die de handen uit de mouwen willen steken kunnen een zwerfafvalaanhanger reserveren. De aanhangers zijn gevuld met bezems, vuilniszakken, hesjes en handschoenen om het zwerfafval op te ruimen. Wij hadden de primeur om deze aanhangers te bekijken.      
​Na de rondleiding was het tijd voor een heerlijk buffet. De 2 heren die de rondleiding hebben verzorgd zijn ook hartelijk bedankt! Aan het eind kregen we een prachtige gerecyclede tas mee. We kijken terug op een geslaagd bedrijfbezoek!

Sponsor

Wij bedanken onze sponsor:
Twente Milieu NV