Sprinten met Scrum

Elke organisatie stelt de vraag hoe je producten en diensten aanbiedt die blijven aansluiten bij de behoefte van de klant. Scrum, één van de frameworks van agile werken, biedt de oplossing. Vanavond leren we wat ‘agile’ betekent en hoe je kunt ‘sprinten met scrum’.

We zijn te gast bij Van der Valk Hotel Duiven bij Arnhem A12.

We verwelkomen in het bijzonder een nieuwe lid, gasten, ereleden, bestuursleden en begunstigers. Tot 31 december 2018 loopt de ledenwerfactie in Gelderland: breng een nieuw lid aan en ontvang een cadeau: keuze uit toegangskaarten voor het Openluchtmuseum of een pakket van Gelderse Kastelen. 

Sprinten met scrum

We laten ons vanavond leiden door Marlon Knaken, scrummaster, en Menno van der Voort, agile transformation coach. De doelen van vanavond zijn basiskennis van agile/scrum opdoen. Zij nemen ons mee in hun eigen praktijk en geven ons handvatten zodat wij het geleerde morgen kunnen toepassen. Zij vragen waar we aan denken bij ‘scrum’ en zetten ons direct in beweging door Post-its te plakken die zij vervolgens groeperen. Scrum heeft niets te maken met ‘crumble’ (kruimeltaart) en ‘scrub’, wel met rugby als aanpak om in teamverband op een effectieve en flexibele manier producten te ontwikkelen. Scrum komt uit de IT-wereld maar de basisprincipes zijn goed toepasbaar op andere producten en diensten. 

Via een opdracht wordt zichtbaar hoeveel sneller, met meer energie en minder fouten een resultaat wordt behaald door een zelforganiserend team. Scrum is een methode van agile werken op basis van:
• Flexibele strategie (bijsturen door frequent overleg met klant en stakeholders
• Multidisciplinaire teams (vast team van mensen die 100% van hun tijd in het team werkt)
• Korte cycli (werk opsplitsen in concrete taken in 2-wekelijkse sprints)
• Visueel werken (werk indelen in To do – Doing – Done)

Workshopleider Marlon Knaken in actie
Workshopleider Marlon Knaken in actie

De meer traditionele projectaanpak heeft als nadelen dat er vaak druk op de testfase is door uitloop van ontwerp- en bouwfase, en dat wijziging van de scope direct consequenties heeft op de kwaliteit, kosten en tijd (het zogenaamde ‘duivelsvierkant’). Met scrum levert het team na elke sprint een tastbaar resultaat, is de richting eenvoudig bij te sturen en neemt de productiviteit toe door focus en teamontwikkeling. 

In vier teams gaan we aan de slag met een ballenbak: hoe krijg je zoveel mogelijk ballen in de bak onder de gegeven voorwaarden. Met wisselend succes maar met veel energie gaan de teams aan de slag. 

Lessons learned: 
• Belang van voorbereiding
• Goede overlegafspraken maken
• Leren van elkaar, en van andere teams
• Blijf in nauw contact met je klanten en stakeholders
• Reflecteren draagt bij aan beter resultaat
• Fouten maken is niet erg

Kortom, agile werken biedt ruimte voor flexibele ontwikkeling van diensten en producten, en scrum is een werkwijze die professionals in hun kracht zet. “Organisatie willen flexibel zijn en agile werken past daarbij”, aldus Marlon en Menno.

Sponsor

logo Vd Valk