Dierbare collega's: apenstreken op de werkvloer.

Dierbare collega's: apenstreken op de werkvloer.


Met de NVD kom je nog eens ergens! Deze keer mochten we te gast zijn bij Apenheul, een park vol loslopende apen. Die hebben we niet gezien want een bezoek aan het park was geen onderdeel van deze bijeenkomst. Op een andere manier maakten we kennis met de leefwereld van apen. Sarah Mutsaers gaf ons met haar lezing en presentatie een inkijkje in deze boeiende wereld.

 

Lezing

Sarah laat ons door foto’s en filmpjes in haar presentatie zien wat de overeenkomsten zijn in gedrag tussen apen en mensen. Hieronder staan er enkele beschreven.
Wist je dat 98% van het DNA van een chimpansee overeenkomt met dat van de mens? Dit type aap is net als de mens heel sociaal. Het kan zich in een spiegel herkennen en is daardoor in staat te manipuleren. Dat is een heel specifieke eigenschap die andere apen niet bezitten.
 
De gorilla imponeert met zijn borstroffel. De mens doet dat met statussymbolen (denk aan uniformen bijvoorbeeld).
De berberapen vlooien elkaar (ze hebben echter geen vlooien). Dat is een sociaal, rustgevend moment. Wij mensen doen aan relatiebinding door te netwerken. Op die manier geven wij aandacht aan elkaar en investeren wij in elkaar. Het gaat wel vaak ten koste van tijdsdruk.
 
Kindjes nemen een heel belangrijke positie in bij apen. Zij zijn de verbindende factor tussen de volwassen dieren. In organisaties zijn dat de heilige huisjes waar je niet aan moet komen. Tijdens reorganisaties worden ze aangetast en zijn mensen op hun hoede.
 
Deze lezing van Sarah gaf ons een inkijk in de wereld van apen, de hiërarchie die daar heerst en de streken die ze uithalen. Ga je die vergelijken met gedrag van collega’s onderling op de werkvloer dan kun je niet anders dan concluderen dat er grote overeenkomsten zijn. We keken met ontroering en een lach naar de prachtige beelden die Sarah ons liet zien. 

Locatie

Apenheul heeft in 2016 de verkiezing tot ‘Leukste uitje van Nederland’ gewonnen en was hiervoor ook in 2017 weer genomineerd. We zijn in restaurant La Coda hartelijk ontvangen met heerlijke vruchtendrank, smoothies en in steenoven gebakken pizza.
Roel Welsing, directeur Apenheul, heette ons welkom in het auditorium van de St@art. Net als de NVD bestaat Apenheul al 45 jaar en heeft als een van de kernactiviteiten het delen van kennis. Het park wordt op een zo duurzaam mogelijke manier onderhouden. Apenheul heeft dan ook de gouden Green Key status, een internationaal keurmerk voor duurzame organisaties in de vrijetijdssector. Ons lid Corrie van Thiel ging naar huis met 2 vrijkaartjes.
 

 

Sponsoren

Met dank aan onze sponsoren:

Apemanagement
Apenheul