Bedrijfsbezoek Bouwplaats VolkerWessels Dierenpark Emmen

Bedrijfsbezoek Bouwplaats VolkerWessels Dierenpark Emmen

Wat een enerverende middag op een bijzondere locatie.
Dit keer geen hotel-resort, geen historisch landhuys, geen congrescentrum. Een bouwplaats midden in het centrum van Emmen, waar de inwoners van dierenpark Emmen hun nieuwe onderkomen krijgen.

De NVD regio Noord is te gast bij VolkerWessels, opdrachtnemer van dit unieke project. Vanaf het voorjaar 2016 opent WILDLANDS Adventure Zoo Emmen de poorten voor het publiek. Tot die tijd is er nog heel wat werk te verzetten. 

logo DPE 2 extra kleur

Ontvangst

Om 16.00 uur worden we door Geke Wijma van harte welkom geheten in de directiekeet op de bouwplaats. Buiten het feit dat het een unieke locatie betreft, treffen we het ook met de weersomstandigheden. Vandaag wordt in Nederland de 1e tropische dag van 2015 gemeten, temperaturen tussen 25-30 0C. De ‘keet’ heeft wel een airco, maar met 28 dames bij elkaar wordt het toch wat benauwd. Geke houdt het welkomstwoord daarom kort. Zij stelt ons voor aan de gasten en een hartelijk welkom aan de NVD-leden uit regio’s Overijssel en Gelderland. We worden geattendeerd op de volgende regiobijeenkomst op 31-08-2015 Beachclub Lemmer, informatie over de bijeenkomsten in oktober en december volgt zo spoedig mogelijk. Daarnaast maakt Geke van de gelegenheid gebruik om de 3 nieuwe regioteamleden aan ons voor te stellen: Martha Landman, Jacqueline Musch en Alie Douwsma.

Locatie en rondleiding

Alie is werkzaam als directie- en managementondersteuners bij VolkerWessels Noord voor Jan Dobben, regiodirecteur en verantwoordelijk voor dit bouwproject. En dankzij Alie zitten we nu in de ‘keet’.
Jan neemt ons mee voor een rondleiding over het bouwterrein, maar niet nadat we ons hebben voorzien van PBM’s, Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Oftewel, rubberlaarzen met stalen neuzen, een bouwhelm en een fluorescerend hesje. Gezien het feit dat dit de 1e tropische dag van het jaar is, geeft dit een bijzonder charmant beeld onder korte broek of rok.

Wat facts & figures

- WILDLANDS Adventure Zoo wordt 22,5 ha groot, ten opzichte van de huidige 9,5 ha van het dierenpark;
- de Zoo wordt verdeeld in 3 werelden waarin de bezoekers op expeditie kunnen, Jungola, Serenga, Nortica;
- daarnaast blijft Animazia het grote indoor XL-speelparadijs en wordt een multifunctioneel Stadstheater naast de ingang gebouwd;
- het is vandaag 32 0C in de volle zon;
- in Jungola verrijst een overdekte kas met een oppervlakte van 3,5 voetbalveld;
- in deze kas is het op moment van ons bezoek ca. 42 0C;
- het bouwbudget is geraamd op 110 miljoen euro, in de kas ligt al voor ca. 4,5 miljoen aan ondergrondse infra en staat voor ca. 1,5 miljoen aan tropische planten, geďmporteerd uit Puerto Rico;
- de bouw is gestart begin 2014, daar is ca. 2 jaar engineering door de diverse divisies van VolkerWessels aan vooraf gegaan;
- de oplevering is gepland oktober 2015, in de wintermaanden wordt alles gereed gemaakt voor de verhuizing van de dieren;
- op dit moment werken ca. 250 werknemers van 7 nationaliteiten aan het project, dit zal oplopen naar ca. 500 personen binnen enkele maanden.
- het bezoekersaantal wordt geschat op 1,3 miljoen op jaarbasis.

IMG_1224

Jan leidt ons met enthousiasme rond over en letterlijk in de toekomstige verblijven van o.a. de leeuwen, olifanten, ijsberen, waarbij hij benadrukt dat wij nooit meer op deze plekken zullen lopen, anders dan eromheen.

Na ruim 1,5 uur komen we terug bij de keet. Rode wangen van de hitte, bezweet en het haar volledig uit model. We zien elkaar op ons ‘voordeligst’ en dat schept toch een band. Eerst wat water en de PBM’s verruilen voor een sandaaltje.

Ans bedankt Jan voor de gastvrijheid en interessante rondleiding.

Tapasbuffet bij citroenhaaien

Alie nodigt ons uit voor het diner.
Hiervoor moeten we een klein stukje rijden naar de ‘oude’ dierentuin. Onder het zwemmend oog van een 5-tal behoorlijke citroenhaaien genieten we van een heerlijk en prima verzorgd tapasbuffet. Alle aanwezigen kregen nog een goodiebag van de dierenpark mee naar huis.

IMG_1310

Om 20.00 uur sluit Geke de avond af en wenst ons allen wel thuis.

Tamara Witkamp wordt hartelijk bedankt voor het maken van het verslag.

Sponsoren

VolkerWessels
Dierenpark Emmen

Fotoreportage