Verslag Ethiek in het werk van executive assistants

Verslag Ethiek in het werk van executive assistants

Op maandag 9 december rijden de deelnemers van de bijeenkomst Ethiek in het werk van executive assistants aan het eind van een werkdag naar Dordrecht. Dit keer is de workshop namelijk georganiseerd in een locatie van Stayokay, aan de rand van de Biesbosch.

 

De locatie

Stayokay is een verrassende locatie aan de rand van de Biesbosch. Helaas is het in december 's middags al vroeg donker zodat we geen van allen van het prachtige uitzicht konden genieten. Destemeer reden om nog een keer terug te gaan. Want we zijn ontzettend gastvrij ontvangen door Rianne Meerkerk, manager front- en back office Stayokay Dordrecht. Stayokay kennen we allemaal als een jeugdherberglocatie, maar het is veel meer dan dat. Je kunt er ook vergaderen in één van drie vergaderruimten, waar ook alle moderne faciliteiten aanwezig zijn. Ook is Stayokay een uitstekende uitvalbasis om een keer te gebruiken als "heisessilocatie" of gewoon als je zelf een keer een weekendje weg wilt.

Kort verslag van de workshop

De workshop "ethiek in het werk van de assistant"  wordt gegeven door Brigit de Lange en Ingrid de Jong. Brigit en Ingrid hebben ieder een eigen secretariaatsbureau, maar organiseren ook masterclasses en trainingen voor executive assitants, waarbij zij executive assistants helpen bij morele dilemma’s in relatie tot goed bestuur (Corporate Governance) van hun organisatie. Zij bieden een platform voor hulp en advies. Maar ook relevante, praktische informatie, tips en publicaties die te maken hebben met de vele aspecten van governance en suggesties voor trainingen. De website www.dilemma-assist.nl biedt een mooi naslagwerk, gericht op de specifieke rol van executive assistants in organisaties.

De workshop begint met een uitleg over het verschil tussen ethiek en integriteit. Twee woorden die nauw verbonden zijn aan elkaar, maar die toch ieder apart staan. Terwijl ethiek de leer is van goed en fout, met gebruik van normen en waarden; is integriteit meer een manier van handelen, een gedrag van een persoon, immers je bent wel of niet integer. Je kunt niet een beetje integer zijn.
Je test jouw integriteit vooral als je tegen dilemma's aanloopt. En dilemma's komen we allemaal in de praktijk tegen. Zowel in particuliere omgeving als in de zakelijke omgeving. 
 

Logo Dilemma-Assist

Omgaan met dilemma's

Blijkt in het praktijkvoorbeeld toch lastig. Je bent in de praktijk geneigd snel een oordeel te vellen, uitgaande van jouw gevoel of intuitie. Maar beter is het toch om het probleem/dilemma van meerdere kanten te bekijken.
Birgit en Ingrid hebben een checklist ontworpen waarbij je het dilemma vanuit verschillende gezichtspunten benadert. Immers een dilemma heeft meerdere stakeholders, betrokkenen. En vanuit integriteit is het van belang dat je zorgvuldig handelt en rekening houdt met een ieders belang. Op basis van argumenten zul je uiteindelijk een beslissing moeten nemen. En deze beslissing moet je goed kunnen uitleggen. 
In groepjes wordt er geoefend en uit het enthousiasme van de deelnemers blijkt dat deze workshop niet voor niets is georganiseerd. Op 13 februari 2020 volgt een vervolgworkshop waar aan de hand van de praktijkcases geoefend gaat worden. Noteer de datum al vast in jouw agenda. 

Staokay Dordrecht
Stayokay_Dordrecht