Verslag Vrouw en leiderschap

Verslag Vrouw en leiderschap

Persoonlijk leiderschap is de vaardigheid om jezelf te leiden en richting te geven. Een vaardigheid die we op de basisschool al zouden moeten leren. Het betekent dat je weet de regie te nemen over je werk, carrière, persoonlijke ontwikkeling en privé leven, om zo je doelen te realiseren. 
 

090519 Workshop Vrouw en leiderschap

Geschreven door Jacky Gersie, lid NVD Zuid-Holland

Trots vertelt regiovoorzitter Ella van Zaal dat er deze keer ruim 40 aanwezigen zijn en dat er dit jaar tot nu toe al 13 nieuwe NVD-leden zijn verwelkomd in regio Zuid-Holland. Bravo, wat een mooie opsteker voor onze regio! Ook nu weer zijn een aantal aspirant-leden aanwezig om de sfeer te proeven en uiteraard ontbreken ook diverse begunstigers van de NVD niet. Zelfs onze landelijke voorzitter Annelies zit in de zaal. Zij maakt deze maanden nog een afscheidsrondje langs alle regio’s, want 15 juni zal zij het stokje door gaan geven
aan een nieuwe voorzitter.

Als gasten van het Kurhaus krijgen we eerst een beknopte rondleiding. We krijgen diverse zalen te zien, waaronder de grote Kurhauszaal en lopen ook langs de nieuwe Spa met haar vele faciliteiten, waar je overigens ook als buitenstaander gewoon gebruik van kan maken. Voordat de workshop begint, eten we in het restaurant Waves van het Kurhausmet uitzicht op zee en de kok verdient wat mij betreft een compliment.

Na het eten neemt  Roos Anemaete van Communicatieburo RoosKleurig ons mee op ontdekkingstocht. Ze triggert ons na te denken over drie cruciale vragen:
Wie ben je?
Wat wil je? 
en
Wat doe je?

Wie ben je?

“Jezelf kennen is het begin van jezelf leiden” Wie je bent, heeft sterk te maken met het gezin waarin
je bent geboren. Dit is bepalend over hoe je in het leven staat. Hoe ben je opgevoed? Welke normen
en waarden heb jij meegekregen en hoe zet je die in? Wat zijn je talenten en waarden? Sommige
zaken zijn aangeboren, andere zijn aangeleerd. Aan de hand van het kleurenschema rood, wit blauw
en geel legt Roos uit dat elk type mens een voorkeur heeft voor een van deze vier kleuren. Het is niet
zwart-wit, maar je herkent wel wat voor jou de dominante kleur is. Bij mij is het duidelijk geel, maar
ik heb alle vier de kleuren voorbij horen komen. Door je hier bewust van te zijn, begrijp je beter
waarom je met die ene persoon goed overweg kunt of beter kunt samenwerken, terwijl andere
personen je allergieën juist versterken. Je belangrijkste talent en je valkuilen worden met dit schema
duidelijk. Het geeft een handvat hoe je je moet opstellen.

Wat wil je?
Bij vraag twee, wat wil je is de stelling: “Als je geen plan voor je eigen leven maakt, word je ingezet voor andermans plannen.” Als tip geeft Roos ons het advies om in twee kolommen een wensenlijstje te maken van wat je wel en wat je niet wilt. Zo’n lijst maakt zichtbaar dat je soms tegenstrijdigheden inzet. Voorbeeld: in kolom wel staat dat je wilt afvallen, maar in kolom nee staat dat je jezelf niets wilt onthouden, dan zit je toch met een dilemma. Alleen al door het op te schrijven en ergens op een zichtbare plek op te hangen, krijg je grip op de zaken die verborgen zijn.
 
Wat doe je?
Dan volgt logischer wijze, wat doe je met deze informatie. “Soms weet je wat je wilt, maar doe je het toch niet.” Hoe kan dat eigenlijk? Dit kunnen praktische redenen zijn, of je omgeving vindt het maar niets, maar sterk vind ik het inzicht dat je jezelf vaak tegenhoudt. Dit heeft te maken met je energiepeil. Om persoonlijk leiderschap te nemen, moet je je energie managen, want als je boos bent, of zorgen hebt, kan je niet goed nadenken en handelen. Als je daarentegen blij bent en
optimistisch, voel je je vrolijk, energieker en ben je scherp.

Ik herken dit laatste ook bij mezelf. Ik kan heel vrolijk zijn en denken dat ik de hele wereld aan kan, maar soms wil het ook niet en lijk ik wel geblokkeerd en komt er niets uit mijn handen. De tip dat je je energiemeter op peil moet houden, knoop ik dan ook goed in mijn oren. Zorg voor voldoende ontspanning, ga naar buiten, en vooral, maak keuzes wat doe ik wel en wat laat ik achterwege.

Eigenlijk is de boodschap: je leeft maar een keer, dus verspil het niet en doe het goede! Deze avond heeft mij weer geïnspireerd. Het is leuk om kennis te maken met vakgenoten en ideeën uit te wisselen. Ik merk dat ik altijd weer blij naar huis ga en dát alleen geeft al energie. 

Workshopleider Rosita Anemaet van Rooskleurig Communicatieburo

Onze workshopleider van de avond is Rosita Anemaet.

Rooskleurig is een adviesbureau voor interne communicatievraagstukken. Dit kan gaan om zaken rondom organisatieontwikkeling – teamontwikkeling -talentontwikkeling en leiderschapsontwikkeling

Veel bedrijven zijn hard op zoek naar hun onderscheidende waarde. Toch wordt het ‘unieke’ van een bedrijf nog te vaak aan de buitenkant gezocht: een bijzonder product of dienst, een interessante prijsstelling. Ook goed, maar ik denk dat het meest onderscheidende punt de binnenkant van een bedrijf is. Oftewel de identiteit: Waar zet het bedrijf zich voor in? Welke kijk heeft het?  Wat vindt het belangrijk? Wat wil het voor klanten betekenen? Welke unieke kwaliteiten zijn er in huis? Wie zijn de mensen die er werken? In de identiteit van de organisatie ligt ook de sleutel om een succesvolle strategie te bepalen.

Rooskleurig verzorgt communicatiesessies om de communicatiestijlen van teamleden te onderzoeken en de onderlinge communicatie te verbeteren >> www.rooskleurig.nl/communicatiesessie-teamontwikkeling/
 

Logo Rooskleurig

Locatie

We zijn te gast bij Grand Hotel Amrâth Kurhaus The Hague.
Het luxueuze 5-sterren Grand Hotel Amrâth Kurhaus is gevestigd aan de kust van Scheveningen - Den Haag. 

Kurhaus
Kurhaus Scheveningen

Sponsor ​Rooskleurig Communicatieburo

Roos Anemaet
Communicatieadviseur – Trainer – Coach
Studio adres
Middeldijk 56A
2992 SJ Barendrecht
T: 06 - 52 06 73 13
E: 
www.rooskleurig.nl

Rooskleurig communicatiebureau

Sponsor Grand Hotel Amr‚th Kurhaus

Grand Hotel Amrâth Kurhaus
Gevers Deynootplein 30
2586 CK Den Haag
T: 070 - 217 1863
E: 
www.amrathkurhaus.com/nl/

Kurhaus DH